In het tijdperk van digitale transformatie profiteren bedrijven in alle sectoren van het gebruik van geschikte bedrijfssoftware. Elke branche heeft zijn eigen eisen voor een geschikt systeem. Ongeacht de branche staat het ERP-systeem echter meestal centraal in de eigen IT-infrastructuur van het bedrijf. Maar wat is een ERP-systeem precies?

ERP-software helpt bedrijven om alle bedrijfsprocessen centraal en digitaal in kaart te brengen. Binnen het systeem kunnen de processen vervolgens worden aangestuurd, geoptimaliseerd of geautomatiseerd. ERP-software heeft een afdelingsoverschrijdende aanpak. De processen van een afdeling worden vaak weergegeven in een specifieke module. Elke module bevat dus de belangrijkste functies die nodig zijn in een specifiek bedrijfsgebied. 

Supply Chain Management (SCM)

Een van deze modules is Supply Chain Management (SCM). Functies uit dit gebied kunnen in kaart worden gebracht in een aparte module binnen de ERP-software, of in een speciale software. Als een afzonderlijke software wordt gebruikt, moet worden opgemerkt dat deze zo naadloos mogelijk moet worden aangesloten op de bestaande ERP-software. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens van het ene systeem naar het andere kunnen worden overgedragen zonder mediadiscontinuïteit.

Het belangrijkste verschil tussen SCM-software en andere softwareoplossingen voor bedrijven is dat u hiermee de hele waardeketen kunt zien. Dergelijke software kan daarom alleen zijn volledige potentieel ontwikkelen als het ook de communicatie met andere bedrijven in de toeleveringsketen ondersteunt. Real-time communicatie is vooral relevant om fenomenen zoals het bullwhip-effect te voorkomen.

Voordelen van SCM-software

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van SCM-software. Met dit systeem kunnen bedrijven bijvoorbeeld in realtime communiceren. Dit kan enerzijds door systemen aan de softwarekant met elkaar te verbinden (bijvoorbeeld als onderdeel van het ERP II-concept). Aan de andere kant speelt Electronic Data Interchange (EDI) hier ook een doorslaggevende rol. Daarnaast ondersteunt SCM-software bedrijven op het gebied van supply chain management volledig bij de uitvoering van diverse werkzaamheden.

Talloze functies

Deze omvatten bijvoorbeeld verkoop- en distributieplanning, gedetailleerde inkoopplanning, gedetailleerde productieplanning, planning van materiaalvereisten, transportplanning en netwerkgerelateerde productieplanning. Geïntegreerde analysefuncties kunnen ook worden gebruikt om de processen op deze gebieden te optimaliseren. Ook kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds meer ingezet.

Voor een bedrijf dat handelt in goederen als sieraden is het van cruciaal belang om de bovenstaande werkzaamheden overzichtelijk in kaart te brengen. U kan dan op ieder gegeven moment analyseren wat de huidige stand van zaken is, in andere woorden of alles dus nog goed gaat. Knelpunten in de productielijn kan u er op deze wijze uit halen. In plaats van dat u persoonlijk naar ieder aspect van de supply chain moet gaan kijken, helpt de SCM-software het geheel overzichtelijk weer te geven.

SCM-software kiezen

Het kiezen van geschikte software voor supply chain management is voor veel bedrijven niet eenvoudig vanwege de omvang en diversiteit van de bedrijfssoftwaremarkt. Net als bij de selectie van ERP-software is het eerst belangrijk om naar binnen te kijken en je eigen processen onder de loep te nemen. Op basis van deze discussie kunnen vervolgens concrete eisen worden gedefinieerd, die in de vorm van een specificatie kunnen worden vastgelegd. De specificaties dienen dan als belangrijke basis voor besluitvorming later in het softwareproject.

Pin It on Pinterest